SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HUMUS

<< 1291 >>

EK SAYFA – 1291-2

باب: الدليل على أن الخمس لنوائب رسول الله صلى الله عليه وسلم والمساكين، وإيثار النبي صلى الله عليه وسلم أهل الصفة والأرامل، حن سألته فاطمة وشكت إليه الطحن والرحى: أن يخدمها من السبي، فوكلها إلى الله.

6. GANİME TMALLARININ BEŞTE BİRİ RESULULLAH S.A.V.'İN İHTİYAÇLARI VE BEKLENMEDİK GİDERLERİ İLE YOKSULLAR (MİSKİNLER) İÇİNDİR

 

Hz. Fatıma Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelerek el değirmeni ile un öğütmekten bitkin düştüğünü ve bıktığını söylemiş ve bu konuda kendisine yardımcı olması için esirler arasından bir hizmetçi istemişti. Fakat Nebi s.a.v. ona Allah'a güvenip dayanmasını tavsiye etmiş ve ashab-ı suffe ile dul kadınlara öncelik vermiştir.

 

حدثنا بدل بن المحبر: أخبرنا شعبة قال: أخبرني الحكم قال: سمعت ابن أبي ليلى: حدثنا علي:

 أن فاطمة عليها السلام اشتكت ما تلقى من الرحى مما تطحن، فبلغها أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أتى بسبي، فأتته تسأله خادما فلم توافقه، فذكرت لعائشة، فجاء النبي صلى الله عليه وسلم فذكرت ذلك عائشة له، فأتانا وقد دخلنا مضاجعنا، فذهبنا لنقوم، فقال: (على مكانكما). حتى وجدت برد قدميه على صدري، فقال: (ألا أدلكما على خير مما سألتماه، إذا أخذتما مضاجعكما فكبرا الله أربعا وثلاثين، واحمدا الله ثلاثا وثلاثين، وسبحا ثلاثا وثلاثين، فإن ذلك خير لكما مما سألتماه).

 

[-3113-] Hz. Ali'den nakledilmiştir: "Fatıma el değirmeni ile un öğütmekten bıkıp usandığını söyleyerek halinden şikayet ediyordu. Bu sırada Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e bazı esirlerin getirildiğini haber aldı ve O'ndan (s.a.v.) bir hizmetçi istemek üzere dışarı çıktı. Fakat Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i bulamadı. Bu yüzden talebini Hz. Aişe'ye arz etti. Hz. Aişe de Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem eve dönünce kızının talebini söyledi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem de bize geldi. Biz o sırada yatağımıza girmiştik. O gelince kalkmaya yeltendik. Fakat Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Hiç rahatsız olmayın, olduğunuz yerde durun!" buyurdu ve aramıza girip oturdu. Hatta ben ayağının soğukluğunu göğsümde hissettim. O gece bize şöyle buyurdu: "Ben size bana arz ettiğiniz talebinizden daha hayırlı bir yol göstereyim mi?!

 

Yataklarınıza uzandığınızda otuz dört defa Allahu Ekber deyin otuz üç defa Elhamdu lillah deyin  ve otuz üç defa de Sübhanallah deyin. İşte bunlar benden istemiş olduğunuz şeyden daha hayırlıdır."

 

 

AÇIKLAMA:     Kadı İsmaıl şöyle demiştir: "Bu hadis ganimetin beşte birinin ne şekilde değerlendirileceği, kimlere dağıtılacağı hakkındaki karar ve yetkinin devlet başkanına bırakıldığını, onun bu konuda ictihadına göre hareket edeceğini gösterir. Çünkü ganimetin beşte dördü zaten savaşçılara dağıtılır, kalan beşte birlik kısım üzerindeki karar yetkisi ise devlet başkanına aittir. Nitekim Hz. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem bu olayda yakınları içerisinde en fazla değer verdiği kızına herhangi bir pay vermediği halde başka ihtiyaç sahiplerine ganimetleri dağıtmıştır." Taberi' de buna benzer bir değerlendirme yapmıştır: "Yakınlara belirli bir pay vermek şart olsaydı Hz. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem kızına bir hizmetçi verirdi, Allah'ın onlara tahsis ettiği bir payı asla alıkoymazdı."

 

El-Müheııeb Hadisten Şu Dersleri Çıkarmıştır:

 

1. Devlet başkanı ganimetin beşte birlik payı üzerinde hak sahibi olan kimseleri ihtiyaçlarına göre değerlendirir ve daha fazla ihtiyacı olanlara öncelik tanır. Bu bakımdan bazılarına hiç pay vermemesi de mümkündür."

 

2. Kişi kendisinin katlandığı sıkıntılara ailesinin de katlanmasını isteyebilir.

Kendisi nasıl az bir dünyalık ile geçiniyorsa onların da aynı tavır içinde olmalarını isteyebilir.

 

3. Dünya hayatında zühd ehli olmak, dünyaya değer vermemek ve Allah'ın sabreden veli kullarına ahirette hazırlamış olduğu ebedi' hayatı arzulamak gerekir.